About Me

Find me on Facebook | Follow me on Twitter | Send me an email  
roddy-bg My name is Radostina Georgieva, "Roddy".
I live in California.
I enjoy travelling, reading books, listening to music, going to the movies.
I am constantly looking for ways to challenge myself, learn, and grow.

Navigation

My Websites

Мартин Карбовски призовава никога да не забравяте, че вие сте КЛИЕНТИ - т.е. Бог, Цар и Отечество за тъпото мързеливо копеле отсреща

ше ги застрелям наистина, мамка им! Цялата тази паплач от хора, които са временно на работа в магазинчета, ресторантчета, подлези, гаражи, скъпи и прескъпи заведения, клубове и пазари, ремонтни работилници и частни ВиК-фирми (примерно), Нещо-продавачи със скунксови физиономии и Неуспели Проститутки в ролята на сервитьорки - всички те са под ужасната угроза някой ден на някого някъде наистина да му писне и да започне да ги избива по нетрадиционен начин. Така че да накара полицията да търси помощ. Едно време във в. Стършел имаше чудесна рубрика: "Помощ, обслужват ни!" Днес, когато вече ще празнуваме десетата годишнина от победата на капитализма у нас, трябва да признаем, че частната собственост не направи никого по-добър стопанин, да не говорим пък за по-добър човек. Едно време Стършел съветваше хората да пишат оплаквания в това българско хипер-чудо, наречено "Книга за оплаквания". Днес единственото, което бих посъветвал себе си и всички, които поне малко се чувстват клиенти, е: - да им крещите от ярост - да ги пръскате със слюнка - да ги хапете - да им скубете косите - или просто убийте тъпите копелета и разпарцаливени курви с презрение, пренебрежение и - най-важното - не-купуване - никога не забравяйте: това са хората, които не ви обслужиха добре. Бъдете злопаметни!

епохата на НЕП-а Това е епохата на "НЕщо-Продавачите". Тези хора искат да вземат Вашите изкарани с гъз и пот кинти по един изключително обиден и най-незаслужен начин. Този начин се доближава до това вие случайно да харесате една стока толкова много, че да я купите без тяхната помощ. Нещо повече, това е аксиомата на Бългериън Нашънъл Трейд (БНТ): Продавачът винаги ти пречи да купиш нещо.

Знаем, че и в други страни е така. Смея обаче да твърдя, че всъщност нас само едно нещо ни различава от Модерния Свят. Това са Продавачите. Техният паметник представлява задник, дъвчещ дъвка и пускащ балончета срещу мъничък клиент с размахани банкнотки в ръка. Освен че е мърляв, мързелив и не може да говори, Продавачът обикновено е поставен от Собственика явно с една-единствена цел - да те обижда. Да обижда КЛИЕНТА, че иска пробва стоката, че не е осведомен за качествата й, че е тъп да си даде парите точно на този човек и на това място. Тези хора обикновено са или млади (които са там на принципа че "това не е работа за мене" - е тва ме вбесява най-много: самосъзнанието, че тъпото копеле е създадено за велики дела и е Продавач по някакво нещастно стечение на обстоятелствата, държавата му е виновна и пр. Ами стани шеф на Газпром, датиебамайката, що си станал продавач!), или са дърти изкуфелници, за които ти става жал, че не просят (за което много от тях всъщност са създадени), а се опитват да правят бизнес. Тези хора нямат професия - те са Решавачи на кръстословици. Тези хора имат в главата си един от най-страшните атавизми на народопсихологията ни - че клиентът обикновено е турчин, поробител, човек с пари (най-мразеният подвид у нас), който - ако остави някой лев - добре. Ако си тръгне бързо - още по-добре. Е това е епохата на НЕП-а. На НЕуспялата Проститутка, станала сервитьорка. Тя има морал да не духа на арабелите срещу двайсет марки на Лъвов мост, обаче ви плюе в супата, когато й кажете, че вилицата е мръсна. Мечтаех си в тази страна никога повече да не се говори за обслужване. Мечтаех си, че ще станем туристически рай. И че тук с усмивка ще ти предлагат и питие, и курва, и сас. Няма да стане - просто защото НЕуспялата Проститутка никога няма да стане камериерка, гейша или добра масажистка - тя просто ще си остане нервна, недоучила и недовъзпитана курва, която не иска да ви обслужи добре. Защото "да обслужва" на нея никога няма да й бъде призвание - през перхидролената й тиква дори и не пробягва мисълта, че може да печели от любезността си. Такава жена просто чака някой минаващ КЛИЕНТ да й направи неприлично предложение, което тя да превърне в неуспешен брак.

А вие какви КЛИЕНТИ сте, бе?! За десет години унгарските, чешките и сръбските магазини (даже!) се превърнаха от потребителска кошница в потребителския рай на Земята. За тези десет години месарницата на ъгъла на Графа и Шишман не мръдна. Нейните прозорци не са чистени от Деветия конгрес, нейните месари продължават да поприпръдват мързеливата и да месят каймата върху косматите си гърди. Нейната глутница кучета продължава да гледа към вратата, очаквайки поредния пир. Всъщност трябва да признаем, че наистина са минали десет години и това вече не са същите кучета. Това са техните деца - кучетата на онези кучета, които още помнят как месарницата на ъгъла на Графа и Шишман наистина не е мръднала. Наникъде. Уважавайте месарите и техния труд. Не мога да разбера само как тези месари продължават да имат КЛИЕНТИ. Тези клиенти явно не могат да направят разликата между белен свински врат и бут от заклан инспектор на ХЕИ! И аз не мога да я направя - затова въобще не влизам там. В Модерния Свят има един велик Обществен Коректив (ОК) - това е Възпаления КЛИЕНТ. Той уволнява. Той увеличава заплатата. Той убива цели фирми и фирмени вериги. Той се задавя с костица от Кей Еф Си някъде на пичковица в Щатите и им скъсва пилешкия гъз от съдебни процеси, докато накрая си тръгне с шест-седемцифрена сума. Той е като Народния съд за фашистите-продавачи и капиталистите-производители. Той е КЛИЕНТ, което значи повече и от Президента, и от Стоичков, и от папата. Колкото по-лошо се държи един КЛИЕНТ - толкова повече падат цените, идват сезонните намаления, дават се екстри и бонуси. Ние си нямаме ОК! Ние си нямаме дори един жив истински КЛИЕНТ, та камо ли Обществен Коректив (ОК). Смея да твърдя, че българската нация е най-любезната нация в света. Мога да дам пример - ако в Полша шофьор промени маршрута на градски автобус, пътниците го свалят и го набиват. Не много, но сериозно. А какво се случва по своему у нас?! Великите нашенски студенти - те се возят на 94, който си спестява винаги три километра от маршрута-обиколка на Студград. Великите нашенски студенти не смеят да кажат нищо на шофьора, който ги кара да газят снега в Студентски град, най-мокрия и студен сняг във Вселената, цели два километра. Но родните софийски и не толкова софийски студенти продължават да псуват неуредиците в държавата, правителството, Литекс (примерно) и профучалото беемве. Те не смеят да напсуват шофьора. И това са от онези студенти, които уж свалиха две червени правителства. Абе недейте да се оплаквате и да псувате като андрешковци, ми се хванете и му строшете тиквата на тъпия шофьор със собствената му манивела! Набийте го бе, мамка му и шофьор! Какво чакаш, сериозно говоря - пусни списанието, събери колеги, обещай им трева и идете да набиете шофьора. Много добре знаете за кой шофьор става дума! Нашият клиент е горд запъртък, който не му се занимава с шофьори. А според мене и според много изследователи именно шофьорите й ебаха майката на тази държава, ако ме разбирате добре.

наръчник на клиента, или как да се държим с обслужващия персонал Аз не съм горд. Занимава ми се с шофьори. Примерно на таксита. Затова и си купих кола. Щото ми писна да ме заплашват с манивели и да викат по радиото, че "един педерас не иска да плаща по брояча". Аз и моята красавица, колата ми, убихме желанието на поне двама безделници да станат бакшиши. От което, първо, спестих пари и второ, вече мога да псувам спокойно бакшишите и да чукам в колата си (което таксиджиите по-рано категорично ми забраняваха да правя в техните коли). Аз не съм горд и примерно никога няма да си купя обувки от магазина на Раковска срещу СДС. Влизам и търся кларкове. Четири путки седят като напреднали покрай самотния противников цар пешки в края на шахматното поле и размахват срамните си устни. Мериш сам неща, които имат китайска номерация - американски на вид обувки, правени от сърдити китайци. КЛИЕНТ-ът е говедо, което се нуждае от помощ, това е вярно. Обаче оригинално говедо да влезе в магазина, пак няма да направи впечатление на четирите путки. Те продължават да гледат празно мястото, където като че ли преди малко, сред кълба дим, е изчезнал доставчикът им на трева. Човек се отказва да купи обувки в такава тягостна атмосфера. Оставя внимателно обувката и гледа да се измъкне, преди да го обземат съмнения относно смисъла на живота. И тогава се случва най-страшното - четирите кукли се задвижват, а едната казва с монотонен глас: "Абе как не ви е срам, оправете връзките на обувките!" Тя дори не се кара. При депремирани типове тази забележка бележи края на нормалната психика и поставя началото на нови измерения при самозадоволявонето с връзки и обувки. Тя, омутрената девойка, строгата господарка от дребното магазинче за фалшиви "маркови" обувки, е върхът на човешката несправедливост и липсата на житейска логика по тези места. Примерният отговор на КЛИЕНТ-а на такива реплики обикновено е: "Извинете! Много ви мола, това е ваша работа! Откъде накъде, а-маха!" Това са отговорите на нашите КЛИЕНТ-и, които обичат да бъдат обиждани от продавачки, бити от бакшиши, а облечени в мръснобяло сервитьори да им завират в гениталиите "прибора за овкусяване" (онази свинска радост за КЛИЕНТ-а, в която има шишенца сол, чер пипер, олио и оцет). Това, което трябва да кажете на гореспоменатите путки всъщност е съвсем друго нещо: "Свиньо блатска, не ми се отварай много, защото ще ти еба путката лелина балканска! И да оправиш връзките, щото дяволите ше те вземат и ше те наврат в кучия, кучия гъз. Да, гъз!" Това вече е реплика. И който ми каже, че съм невъзпитан, да отиде да оправя връзките на тъпите путки от магазина срещу СДС. Едно уточнение: Ако в магазин си позволите да псувате, то в ресторант никога не го правете преди ядене, защото готвачът винаги е комбина със сервитьора и ще ви напълни чушката бюрек със сопол, ще посипе с пърхот кюфтетата и заедно с обер-а ще ви пикаят в бирата. А вие като в Трейнспотинг ще я изпиете, въпреки че е топла. Говоря сериозно. Това, че вие няма да знаете какво сте яли и пили, не омаловажава сервитьорското отмъщение. Който е работил в кухня или е бил сервитьор, ще ви каже същото.

born to be a customer Още Конфуций е казал, че не трябва да правиш лоши "Търговия и услуги", ако не искаш да ти връщат със същото. Къде е тази наша родна конфуцианска организация за защита на потребителите? Предполагам, че тя прибира само подкупи, заедно с "нахуй" парите на данъкоплатците. Модерният свят има браншови специалисти, които следят по най-добрия начин кой как обслужва. Тези хора по правило са дебели и тяхната професия е да се правят на анонимни капризни клиенти. И ако в хотел, ресторант или магазин със съответните ниво и претенции не ги обслужат добре или не дай Боже ги излъжат - това означава край на лиценза за алкохол, цигари или квото там продават. Ако аз работех подобно нещо, повярвайте, повечето кръчми в София в момента щяха да са като виенски кафенета и да имат редовна клиентела, чиито имена щяха да са гравирани на сребърни табелки, заковани по масите. У нас всяка българска кръчма е интересна и със сравнително добър сървис само в началото. Примерите са от бившата убийствено готина и любезна бирария на Васко Лучано на Славейков до последната кръчма, която отново са отворили ваши приятели. Примерите са винаги там, където оставяте немалка част от парите си - там, където би трябвало да ви носят на ръце и да ви правят свирки, докато парите не почнат да свършват. После е ясно. След Футбола и Оргазма върховното удоволствие на Шопинга, усещането за КЛИЕНТ вече е време да стане харизматична ценност в страна като България, чието население е на път да се превърне изцяло в обслужващ персонал. И за да стане това, и за да не разбираме това събитие по обиден начин, време е всеки да се усети: Всички хора на тази земя са равни и са родени да бъдат КЛИЕНТ-и. Да бъдеш КЛИЕНТ е неотменима част от свободата на личността, огромна част от човешкото самочувствие и психологически комфорт. И който не си търси точно това гражданско право и този комфорт - той е скучен луд, сив идиот и шопинг-мазохист, обичащ да живее сред психологически побойници. Убийте всеки, който ви пречи да бъдете КЛИЕНТ. Това ще ви накара да се чувствате по-добре