About Me

Find me on Facebook | Follow me on Twitter | Send me an email  
roddy-bg My name is Radostina Georgieva, "Roddy".
I live in California.
I enjoy travelling, reading books, listening to music, going to the movies.
I am constantly looking for ways to challenge myself, learn, and grow.

Navigation

My Websites

ЕДИН ЧЕРЕН И ЕДИН БЯЛ, КОИТО СЕ РАЗБИРАТ ДОБРЕ. ХРИСТИЯНИН И МЮСЮЛМАНИН, КОИТО НЕ СИ ПРЕЧАТ. ЕФРЕЙТОР И РЕДНИК, СТАНАЛИ ПРИЯТЕЛИ... МАРТИН КАРБОВСКИ ОТКРИВА АМЕРИКА - В ЛИЦЕТО НА ДВАМА АМЕРИКАНЦИ ОТ СИЛИТЕ НА KFOR В КОСОВО, ПОПАДНАЛИ В СОФИЯ - И ИЗПАДА В РАЗМИСЪЛ, ПОГЛЕЖДАЙКИ КЪМ БАЛКАНСКИТЕ ПРЕЛЕСТИ НА ЖИВОТА НИ ПРЕЗ ДВА ЧИФТА ОТВЪДОКЕАНСКИ ОЧИ

Какво правиш, когато видиш в нощен клуб негър? Ако си жена, танцуваш с него, ако си мъж - го каниш да пиете. И в двата случая целта е да го видиш малко по-отблизо - заради тъмнината. Като екзотична маймунка в кокошарник - така стоят обикновено рядко срещаните черни в столичен нощен клуб между разгологъзените софийски девици, които чакат някой да ги купи без пари.

Понякога обаче намираш черни, които изглеждат различно.

Черния РонДог намерих в Къти Сарк - танцуваше в един ъгъл по най-харлемския начин, който съм виждал на живо. За да го видя по-добре, го извиках на моя негърски английски. Ей, мен, ти кво прайш тука бе? В такъв момент си личи кой е пич - ако на теб в американски бар ти викнат нещо подобно, веднага ще решиш, че не си желан. РонДог обаче скромно отговори, че е "окей" и ме пита аз как съм. И аз съм добре, отговарям му, пия водка, айде да пием заедно. Добре, оживява се РонДог, аз съм с един бял приятел. Това е Ти Джей - невисок, набит и подстриган като солджър. (Впоследствие се разбра, че ТJ е планина от мускули, която крие под леко широки дрехи.) TJ не си личи в тъмнината, защото е бял, а знаете как нашите барове са пълни със скучни бели хора. Какво правите тука бе, гайс, подпитвам, с какво се занимавате? А, ние сме в Косово, в силите на KFOR, казва ТJ и се усмихва. А така, и не ви ли е срам, пита някой на бара. Просто бизнес, приятел, процежда сухо Ти Джей и му обръща гръб. Лицето му е пред мен - усмихва ми се по онзи ведър, америкън начин. Усмихва се впрочем заради една-единствена дума. Думата е "текила". Някак си негостоприемно е да продължа на водка. Просто заради разликата между нациите.

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАЦИИТЕ ТJ: В Америка приоритет са парите. В Русия, чувал съм, обичат да пият. Тук, у вас като че ли е приоритет на всяка цена да сте щастливи. Иначе моят приоритет е да не умра в нечия чужда страна. Ние, американците, реално нямаме интереси в Косово. РонДог: Американците се опитват да оправят проблемите на всички. Но те собствените си проблеми не могат да оправят всъщност. Америка е имидж. България какво е?! Не знам какво е...

Мразите ли американци? Аз вече не. Защото ТJ, с присъщата доверчивост на белия човек към друг бял човек в джунглата, ме помоли да го запозная с момичетата на бара. Това го направи щастлив - по най-детския начин. Откъде приятел, казва ТJ, у вас има толкова прекрасни чикс, откъде?! Честно, казва той, от няколко часа сме в София и никога преди не съм попадал на място, където искам да чукам всички жени... И не мога да спра да го искам, вика. И аз съм така, ТJ - вече толкова години и аз не мога да свикна.

BG-ЖЕНИТЕ ТJ: Хубави! Френдли! Искам една! Аз: Само една ли?! TJ: С която стане, ма френ, с която стане... РонДог: С извивки. Найс, вери найс. Традиционно хубави. Аз: Кога си бил друг път, мен, за да кажеш, че са "традиционно" хубави?! РонДог: Аз съм роден там, където ми харесва, мен, наистина познавам жените...

Прави впечатление, че американците практикуват полово лицемерие - с мен си говорят за ебане, а с момичетата от заформилата се компания се държат като джентълмени и направо им се изменя физиономията. РонДог пие само джин с тоник, а белият ТJ пие всичко. Мъдростта на РонДог идва от неговото звание в американската армия. Той е "корпоръл" - ефрейтор. ТJ - или Томас Джонсън - е обикновен редник. Направо ставаме братя, когато му казвам българската пословица за ефрейтори като РонДог - по-добре дъщеря курва, отколкото син-ефрейтор. РонДог нарича хората с обръщението "мен", като в повечето случаи се прави на рапър и почти не казва крайното "н". И се получава след всяка негова дума едно яко негърско "ме-е". Окей, ме-е! Тръст ми, ме-е! Уер ар ю, ме-е?! Все едно си попаднал във филм с Мартин Лорънс. ТJ ме нарича "ма френ". Той е от Солт Лейк Сити, Юта, християнин-мормон. Показва ми снимката на приятелката си. Струва ми се, че съм я виждал някъде. Всички приятелки на войници се снимат по еднакъв начин, защото знаят, че на приятелите им понякога се налага да мастурбират с техния образ. А РонДог е от Мемфис, Тенеси. Мюсюлманин е, от развлечения му панталон виси крайчецът на черния му колан, в посока към чатала. По-късно става ясно, че това е за да знаят жените колко му е голям. Ако му е голям колкото разпуснатия колан, значи му е много голям. Обикаляме града цяла нощ. Чудесни партньори за пиене - ти поръчваш, после те, после пак ти, после пак те. С такива хора градът изглежда по-красив.

BG-ГРАДЪТ ТJ: Облачен. Харесвам шопинг-центровете в мазетата. Виждал съм и по-мръсни градове. Виждал съм такива в Косово. Пък и съм виждал Ню Йорк, приятел... РонДог: Адски лудо карате, ме-е... И има и много цигани... Аз: Ти си черен като тях - що ти правят впечатление? РонДог: Аз съм черен, ме-е, те са цигани! Не правиш ли разлика, ме-е?!

РонДог съчетава в себе си готиния пич и кварталния отговорник. Чуди се за какво са им на българските шофьори светофарите. Вие въобще не спазвате правилата за движение, плясва се той по главата. ТJ вметва, че ние сме сложили светофарите по кръстовищата, за да може като дойдат американски войници да им покажем - ето, имаме светофари, виждате ли... Смеят се, питат защо не се смеем и ние - две таксита чудесни момичета и аз. Просто не е смешно, ме-е, на мене въобще не ми е смешно. На момичетата им е смешно - американските войници са забавни, учтиви и разбират от коктейли. И двамата, черният и белият, общуват с хората като дуо актьори, които се познават отдавна - когато единият каже нещо интересно, другият не се напъва да го засенчи с нещо още по-интересно, а отиграва репликата на първия като в добър диалог от холивудски филм. Когато разбраха, че съм журналист, ме питаха дали съм вери феймъс. Аз им казах, че съм адски феймъс - като бактерия на кучето в гъза, но точно заради това те трябва да почерпят. Те почерпиха, но после ми го върнаха тъпкано в следващото заведение - влязоха и още на вратата почнаха да крещат на посетителите, че те са с Мартин и той е много феймъс ин Бългериъ, затова трябва да почерпи всички. Ей, фелас, уи ар уит Мартин! Хиз вери феймъс, хи пейз дъ бил... Много смешно пак, адски смешно.

BG-ХРАНАТА ТJ: Евтина. Сервитьорките изглеждат супер, приятел. Обслужват чудесно! Аз: Обслужват те чудесно, щото си американец... ТJ: Какво като съм американец?!? РонДог: Не съм ял българска храна. Как да се концентрирам, ме-е, да говоря за храна при такава сервитьорка?! Направи ми една услуга - попитай я дали мога да се снимам с нея!

Забихме директно в Студентски град. Казах им, че отиваме при студентки, а те се сетиха за поп-фолк. Слушали в таксито, били за малко и в Ай Клуб. Решиха двамата да си свалят накрая по една студентка. Избрахме Студентския град, защото РонДог помоли да отидем на място, където има поне малък шанс да срещне черни, за да му се отвори парашута. Отидохме директно на Строежа - култово място за пиене и ебане, почти без пари. Написах им транскрипцията на най-половото изречение в България. Изречението "kak si?" Видях ги как отидоха до две-три скромни студентки и прочетоха изречението си, но ситуацията изглеждаше безнадеждна. Върнаха се с увесени носове. ТJ каза, че не може да забие никаква пичка, защото РонДог е черен, а у нас жените се притесняват от черни. РонДог каза, че TJ е грозен и затова не му върви. Тримата се засмяхме и си поръчахме текили. Вижте как се прави сега, казах им аз и за секунди преместих една маса девойки на нашия бар. Я, каза РонДог - ти наистина си феймъс, фак ю, ме-е! Как ги накара да дойдат на нашия бар?! Или си светец, или си мошеник! Казах им просто, че ти е голяма патката, отвръщам му. Рийли, ме-е, диви се черното куче Рон и се колебае дали да не ме обяви за светец. Истината е, че казах на момичетата следното: тези двама американци си търсят българка за жена да я отведат в Щатите. Пошегувах се - и момичетата знаеха, че се шегувам. Но дойдоха на бара.

ПОП-ФОЛКЪТ ТJ: Не мога да щракам с пръсти, приятел! Опитвах - не мога да се науча. Весела музика. РонДог: Вашата музика е като сръбската. Имам много сръбска музика. Наистина, ме-e, имам даже касета със сръбски хип-хоп. Групата се казва Уайт Нига Клан... Аз: Хубаво име. Като за целите Балкани звучи. Поглеждаш картата на Европа, виждаш Балканите, а там пише: WHITE NIGGA CLAN! Ние сме негрите на Европа, не знам дали знаеш... РонДог: Как така сте негри?! Аз: Е така! Смятаме се и ни смятат за негри. Самият факт, че си дошъл да ни освобождаваш, значи сме негри... РонДог: Не значи това. Да си негър - това значи да ти е весело.

Отнякъде дойде студент македонец с приятелката си българка и седнаха на нашия бар в Строежа. Разговорът се превърна в тенис-мач - някой говори за секс, после темата е война. После темата е жени, после Балканите, после ке се разбереме чудесно - всички мразим албанци. А американците подивяха от кеф - шест приятни студентки с приличен английски им обръщаха внимание. И черният, и белият не можеха да повярват как българките говорят за всичко, без да се притесняват. След хипарското послание на момичетата "лошо е да убиваш", разговорът отиде към "размерът няма значение". Някак си много секс има винаги в разговор между войници и студентки.

СЕКСЪТ ТJ: Пет месеца! Пет месеца не бях правил секс, ма френ! Без пиене и секс! Можеш да полудееш! Но правих секс вчера - за пръв път от пет месеца! Свърших: за сто лева - пет минути секс! След цели пет месеца! РонДог: Окей, ме-е! Сексът, да, разбирам въпроса! Но кой секс?! С черно или бяло? Разлика има, мен! Аз: Никога не съм ебал черна, ме-е! РонДог: А аз съм, ме-е, аз съм ебал адски много черни!

РонДог се побърка на тема размери, защото не можеше да обясни, без да покаже. Дърпаше си колана и тихо крещеше, че белите не могат да скачат. А белите, в лицето на българин, македонец и TJ, му се присмиваха и викаха за свидетели момичетата на масата. Не, казват студентките - сайз дазънт меда, мъжът просто трябва да бъде нежен! Уупс, размахва разперени розовочерни длани РонДог, как така: аз съм нежен, но съм и дълъг, окей, нека говорим по-късно... Нека да няма конфликт... Това е една война, която не може да се разкаже, трябва да участваш в нея. Пробвали ли сте черен?! Не сте! Само по телевизията сте виждали. Телевизията лъже. На черните са им още по-големи.

КОНФЛИКТЪТ В КОСОВО ТJ: Не го разбирам. Няма смисъл. Но мисля си, приятел, без да се обиждаш: войната на Балканите никога няма да свърши... Аз: ?!? ТJ: Виждам от няколко месеца как родителите учат децата си да се мразят и да се замерят с камъни и лайна... РонДог: Конфликтът ли? Не, това не е верска война, това е друго. При вас вярата е извинение за други грехове... Оправдание, ме-е...

ТJ успя почти да забие едно малко симпатично момиче от Павликени и тъкмо почти започнаха да се целуват, когато македонецът тръгна да ги обижда на освободители. Кого освобождавате, вика македонският студент, мене - не! Значи кого? Никого! ТJ се усмихва като във филм на Копола - леко по детски, леко извинително и зловещо. Нас просто ни вдигнаха по тревога, човече. От Германия за няколко часа се оказахме в тази каша. Защо мислиш, май маседониън френ, че на мен не ми се ходи в къщи? Това обаче е моята работа. Войната е моята шибана работа. А аз, казва тъжно ТJ, съм само на 22.

Много е лесно да станеш американски светец - купуваш бутилка текила от бара на които и да е двама американци и готово. Изненадата и радостта от купена от бара цяла бутилка ние, балканските хора, не я познаваме. Американците никога, ама никога не си купуват цяла бутилка от бара. Ето така интернационализмът добива смисъл - седят американците възхитени от балканската смелост и широта на душата, а двама балканци - българин и македонец - обясняват скромно, че това е само началото. Дис ис джъст да бигининг, ме-е! Купонът едва сега започва. Американците едва ли ще чукат точно тези студентки, едва ли ще се видим с тях друг път, но великият балкански кеф да правиш каквото си искаш вече е философия, която скоро ще се разпространи в Америка. Въпреки многото омразни неща на планетата.

НАЙ-ОМРАЗНОТО НЕЩО НА ПЛАНЕТАТА ТJ: Данъците. Данъците в САЩ създават войните на планетата. Американското правителство е корумпирано - те трябва да искат всяка година пари за война, защото икономиката няма да работи добре без война... Данъкоплатците трябва да плащат за тази война. РонДог: Войната... Войната е кауза. Когато кажеш на хората, че трябва да помогнат на бедните с пари - това не е кауза. Но когато някой те заплашва или ти кажат, че те заплашва - това е кауза и всеки е готов да даде пари и да вярва. ТJ: Най-тъпото нещо на планетата е армията. Не бях ползвал наркотици, преди да отида в американската армия. Аз: Това да го пиша ли?! РонДог: Естествено, ме-е, естествено. Напиши го, нали чуваш какво ти казва ТJ...

Три дни и три нощи обикаляхме с американските солджъри София бай найт. Американците успяха да се снимат с всички по-готини пички, които срещнахме по улиците. Успяха да се подиграят с три ченгета така, както ние не можем. Успяха почти да се сбият с три мутри, защото се оказа, че мутрите разбират английски. Успяха да чукат няколко скъпи проститутки в хотел Родина. И двамата се държаха като деца, пуснати от изправителен дом. Разговаряха помежду си и с мен, сякаш бяхме попаднали в книга за дзен. Снимаха се с уважение пред предишните ни освободители - на паметника на Червената армия. На тръгване казаха, че искат българско гражданство. Щели да дойдат като музиканти в нощен софийски клуб и искали да пеят "гив пийс ъ ченс". Разделихме се като приятели от казармата - с адски много любов, която не трябва да си личи, защото да не би да сме педераси, мамка му.

ДУМИ ЗА СБОГОМ РонДог: Виж, ме-е! Не се оплаквай, не говори за това, което нямаш. Виж това, което имаш и прави нещо отгоре му. Е, не всичко е възможно. Примерно никога няма да бъдеш черен, ме-е! Така стоят нещата... Аз: Но аз въобще не ща да съм черен! РонДог: Точно така! Недей да искаш нещо, което не можеш... Точно така, ме-е!

Толкова е просто и красиво - досега у нас Америка е била предимно филми и хамбургери. Сега е по-лесно да бъде харесвана - предполагам, че тя, Америка, е просто един черен и един бял, които се разбират добре. Някакъв християнин и мюсюлманин, които не си пречат. Ефрейтор и редник, станали приятели. Как го правят - не е ясно.

Но е приятно да видиш, че е възможно